Over het keurmerk

Waarom ontstaan

Het Keurmerk Refurbished is ontstaan omdat het voor de consument niet duidelijk was wat een refurbished product precies inhoudt. De term wordt te pas en te onpas door iedereen gebruikt; van de lokale telefoonreparateur tot aan de grotere bedrijven die met officiële software en/of robots de producten laten controleren en opknappen.

Omdat iedereen de term refurbished mocht en mag gebruiken, zijn er grote verschillen ontstaan in de kwaliteit van de refurbished producten. Dit zorgde voor een slecht imago van de refurbished markt, terwijl er juist veel producten van hoogwaardige kwaliteit beschikbaar zijn en de markt juist bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Met de komst van het Keurmerk Refurbished gaat de kwaliteit van de producten omhoog, omdat deze aan strenge eisen moeten voldoen. Ook wordt het voor de consument makkelijker om producten te vergelijken, omdat er specifieke richtlijnen zijn afgesproken voor de verschillende gradaties.

Voordelen kopen keurmerk

Zoals te lezen, zitten er meerdere voordelen aan het kopen van een refurbished product mét het Keurmerk Refurbished, in het kort:

  • Kwaliteit gegarandeerd
  • Uitstekende garantie & service
  • Makkelijker te vergelijken

Keurmerk VS geen keurmerk

Er zijn dus meerdere verschillen tussen aanbieders van refurbished producten mét het Keurmerk en aanbieders zonder het Keurmerk. Is het de moeite waard om te kiezen voor een refurbished product met het Keurmerk? Wij vinden van wel. In het onderstaande overzicht zie je de verschillen tussen de verschillende aanbieders met toelichting. Oordeel zelf:

  Andere refurbished aanbieders Keurmerk Refurbished aanbieders
1. Geen richtlijnen voor controle. ‘Doekje erover en verkopen’-mentaliteit Strenge kwaliteitscontrole op ten minste 50 punten, die wordt gecontroleerd door TÜV Nederland
2. Beloofde garantie is tot aan de deur of blijkt een wassen neus 2 jaar garantie op het gehele toestel (ook op de accessoires en de batterij)
3. Geen controle op de financiële situatie Financieel gezonde aanbieders: Jaarlijkse controle door DAS
4. Refurbished wordt gezien als een bijzaak en “makkelijke bijverdienste” Refurbished is de kernactiviteit, geen bijzaak.
5. Geen uniforme cosmetische gradaties: “zo goed als nieuw” is hier voor meerdere interpretaties vatbaar. Duidelijke uniforme cosmetische productgradaties. Je weet wat je koopt.

1. Kwaliteitscontrole

Om voor het Keurmerk Refurbished in aanmerking te komen, moet een bedrijf het refurbished product op meer dan vijftig punten controleren. Bedrijven met het Keurmerk Refurbished onderwerpen het toestel aan een uitgebreide inspectie van zowel hardware als software. Belangrijke onderdelen als de accu en het scherm worden standaard gecontroleerd en indien nodig vernieuwd. Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt de refurbisher onder meer naar het besturingssysteem, de touch-functies, de cameralens, de microfoon en de werking van de connecties (Wifi en bluetooth). Daarnaast moet de batterij ook een minimale capaciteit hebben van 85. De eisen liggen hoog!

TÜV Nederland voert als onafhankelijk certificatie-instituut technische audits uit bij de deelnemende bedrijven om het hoge kwaliteitsniveau te waarborgen.

2. Garantie & service

De garantie die de aanbieders van refurbished met het Keurmerk geven op refurbished producten gaat ook verder dan de garantie op nieuwe toestellen. Batterij en accessoires vallen standaard onder de 2 jaar garantie van het Keurmerk Refurbished.

3. Financiële stabiliteit

Binnen het keurmerk wordt de financiële situatie van de keurmerk-bedrijven doorgelicht. Hiermee wordt er gezorgd dat keurmerkhouders solide zijn. Bedrijven met het Keurmerk Refurbished moeten niet alleen voldoen aan strenge kwaliteitseisen maar ook aan strikte financiële voorwaarden. EDR Credit Services (onderdeel van DAS) toetst of de deelnemende bedrijven financieel solide zijn. Beoordeeld worden onder meer de solvabiliteit, vermogenspositie, omzet, resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten.De financiële stabiliteit van een refurbished aanbieder is onder meer van belang omdat de service & garantieregeling van 2 jaar niet nageleefd kan worden als een aanbieder in de financiële problemen komt en failliet gaat.

4. Kernactiviteit

Het Keurmerk Refurbished wordt alleen verleend aan bedrijven die het refurbishen als kernactiviteit hebben.

Doordat refurbishen de kernactiviteit is van de Keurmerkleden zijn deze organisaties volledig ingericht op het leveren van de beste refurbished-producten, volgens de standaarden van het Keurmerk. De missie van een volledig toegewijd Keurmerk-bedrijf is eenduidig waar het bij andere organisaties kan variëren en daardoor ook eerder kan ophouden. Wederom kan zo’n bedrijf de service & garantieafspraken dan niet meer nakomen.

5. Cosmetische productgradaties

Bij een refurbished toestel staat over het algemeen de cosmetische staat van het toestel vermeld. Maar ‘zo goed als nieuw’ is in de praktijk een nogal een rekbaar begrip. Bij bedrijven die het Keurmerk Refurbished hebben, is het glashelder. Er zijn drie gradaties:

  • Zo goed als nieuw: als er al gebruikerssporen zijn, dan zijn die minimaal.
  • Licht gebruikt: je kunt zien dat een toestel gebruikt is. Hier en daar een klein krasje of een beetje stootschade.
  • Zichtbaar gebruikt: deze toestellen hebben zichtbare gebruikerssporen. Een deukje of een diepere kras – dit laatste zelden op het scherm.