Keurmerk voor refurbished iPhones spaart portemonnee en milieu

Doekle Terpstra, voorzitter van ondernemersorganisatie Techniek Nederland, reikt op 15 maart de eerste certificaten van het nieuwe Keurmerk Refurbished uit aan Forza Refurbished, Leapp en Renewd. Consumenten die bij deze bedrijven een refurbished iPhone kopen, krijgen voortaan twee jaar garantie. Bedrijven met het Keurmerk Refurbished onderwerpen het toestel aan een uitgebreide inspectie van zowel hardware als software. Techniek Nederland wil met het nieuwe Keurmerk de kwaliteit van refurbished smartphones verbeteren en zo een bijdrage leveren aan een circulaire economie. Naar verwachting zullen meer reparateurs van smartphones de komende tijd het Keurmerk Refurbished gaan voeren.

Zekerheid

Aanleiding voor het nieuwe keurmerk zijn de grote kwaliteitsverschillen in het aanbod van refurbished smartphones. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: ‘Zowel de reparatiebedrijven als de overheid willen het kaf van het koren scheiden. Consumenten krijgen met dit keurmerk de zekerheid dat de smartphone die ze aanschaffen kwalitatief in orde is. Tegelijkertijd maakt het keurmerk zichtbaar dat kwaliteit een prijs heeft.’

Circulaire economie

Volgens Terpstra willen consumenten graag een bijdrage leveren aan een beter milieu. ‘Door smartphones een tweede leven te geven, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen. Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug. En als consument ben je natuurlijk ook gewoon goedkoper uit wanneer je een refurbished iPhone koopt.’ De ontwikkeling naar een circulaire economie past in de doelstellingen van het kabinet. Het Keurmerk Refurbished heeft dan ook de steun van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

iPhones

Het Keurmerk Refurbished geldt in eerste instantie alleen voor iPhones, die zo'n 94 procent van de refurbished markt uitmaken. Het is de bedoeling om op termijn uit te breiden naar iPads, MacBooks en Android-apparaten.

50 Controlepunten

Om voor het Keurmerk Refurbished in aanmerking te komen, moet een reparatiebedrijf de smartphone op meer dan vijftig punten controleren. Belangrijke onderdelen als de accu en het scherm worden gecontroleerd en eventueel vernieuwd. Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt de reparateur verder onder meer naar het besturingssysteem, de touchfuncties, de cameralens, de microfoon en de werking van de connecties (WiFi en bluetooth).

Betere garantie dan op een nieuwe iPhone

De garantie die Refurbished, Leapp en Renewd geven op gereviseerde iPhones gaat verder dan de garantie op een nieuwe toestellen. Batterij en accessoires vallen standaard onder de garantie van het Keurmerk Refurbished en dat is bij nieuwe iPhones niet het geval. Refurbished smartphones zijn er in drie categorieën: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

Onafhankelijke toetsing

TÜV Nederland voert als onafhankelijk certificatie-instituut technische audits uit bij de deelnemende bedrijven om het hoge kwaliteitsniveau te waarborgen. Bedrijven met het Keurmerk Refurbished moeten niet alleen voldoen aan strenge kwaliteitseisen maar ook aan financiële voorwaarden. EDR Credit Services (onderdeel van DAS) toetst of de deelnemende bedrijven financieel solide zijn.

Groeimarkt

De markt voor refurbished smartphones groeit de laatste jaren snel. In 2018 was al 35% van de toestellen die zonder abonnement werden verkocht gereviseerd. Van de los verkochte iPhones was zelfs iets meer dan de helft een gereviseerd toestel. Kostenbesparing en duurzaamheid zijn voor consumenten de belangrijkste overwegingen om voor een gereviseerde smartphone te kiezen. De verkoop van nieuwe smartphones vertoont sinds een aantal jaren een lichte daling.