Van duur… naar duurzaam

Vanaf het eerste moment zijn de effecten van het Keurmerk Refubished zichtbaar. Klanten merken op dat ze liever een betrouwbaar refurbished-product kopen met Keurmerk en zijn zelfs bereid hier €44 meer voor te betalen. Aanbieders van refurbished met Keurmerk zagen al kort na de introductie de omzetten groeien als gevolg van het Keurmerk. Inmiddels is de club met Keurmerk-aanbieders uitgebreid, evenals het productgamma dat verkocht wordt onder het Keurmerk. Hieronder nemen we je mee door de tijd.

 • Tijdlijn afbeelding
  15 mei 2020

  Verlenging van het Keurmerk Refurbished

  Rob Wieringa van Techniek Nederland is langs geweest bij de Keurmerk-leden om een nieuw certificaat uit te reiken. Dit betekent dat de refurbished aanbieders wederom positief door de keuring zijn gekomen kwaliteits- en financiële controles van Techniek Nederland en Das.

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  15 maart 2020

  1 jaar keurmerk refurbished

  De introductie van het Keurmerk Refurbished heeft de belangstelling voor gereviseerde smartphones in 2019 aanzienlijk versterkt. Tijdens een bijeenkomst bij Techniek Nederland, werd door bedrijven met het Keurmerk Refurbished, BigSpark B.V., media en stakeholders teruggeblikt op een positief eerste jaar. Daarbij is er besproken hoe het Keurmerk in de toekomst nog succesvoller kan worden gemaakt. In de video zie je hoe deze dag verliep: Link

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  20 februari 2020

  Refurbished Barometer 2020

  BigSpark heeft een uitgebreid consumenten- en marktonderzoek gedaan naar de Nederlandse refurbished-markt. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de grote Refurbished Barometer 2020. 1. Wereldwijde smartphoneverkoop daalt, maar refurbished groeit Dit heeft onder andere te maken met de toenemende levensduur van een toestel en de stijging in prijs van nieuwe toestellen. 2. Weinig loyaliteit voor refurbished, prijs speelt belangrijkste rol Refurbished krijgt niet de voorkeur als er een goede aanbieding gedaan wordt voor een nieuw toestel. 3. Verwachting: refurbished-verkoop zal blijven stijgen in Nederland De prijzen van de nieuwste toestellen zijn hoog. Er wordt hierdoor sneller genoegen genomen met een wat ouder model. 4. Consument wil extra betalen voor Keurmerk Refurbished, dat relatief weinig bekendheid heeft Gemiddeld wil de consument 44 euro meer betalen voor de zekerheid van het keurmerk. 5. Naast smartphones worden andere refurbished-productgroepen steeds populairder De verkopen van deze andere productgroepen (zoals MacBooks en iPads) lagen bij Apple in 2019 op 25 procent. 6. Refurbished steeds serieuzer overwogen 46 procent van de respondenten overweegt een refurbished toestel. 7. Gewenste prijsbesparing is afhankelijk van het model, besteedbaar budget en vernieuwingen Consumenten lijken minimaal honderd euro te willen besparen. Het model en vernieuwende functionaliteiten van het toestel hebben hier echter wel invloed op.

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  12 februari 2020

  Campagne waarom nieuw/ met refurbished ben je ook bereikbaar

  Er is geen enkele reden meer om een nieuwe iPhone te kopen. Dankzij het Keurmerk Refurbished heb je namelijk de zekerheid dat ook een refurbished smartphone kwalitatief hoogstaand en uiterst betrouwbaar is. Dat was de boodschap van een campagne, die van 12 tot 19 februari op 1.000 abri’s in heel Nederland te zien was. De campagne ‘Waarom nieuw? Met een refurbished iPhone ben je ook perfect bereikbaar’ is een gezamenlijk initiatief van ondernemersorganisatie Techniek Nederland en de keurmerkbedrijven.

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  01 januari 2020

  Consumentenbond nam Keurmerk onder de loep

  Een opgeknapte iPhone is meestal goedkoper dan een nieuwe, maar er kan wel iets mis mee zijn. Het Keurmerk Refurbished biedt een kwaliteitsgarantie en moet kopers zo meer vertrouwen en zekerheid geven. – aldus Stefan Vrijdag redacteur/ onderzoeker van de consumentenbond. Aan de hand van de 9 onderstaande vragen nam hij het Keurmerk onder de loep: 1. Waarom zou ik een refurbished iPhone kopen 2. Wat betekent het Keurmerk voor refurbished iPhones 3. Waarom is dit keurmerk er? 4. Zijn er binnen het keurmerk verschillen in kwaliteit 5. Hoe zit het met garantie op de accu? 6. Hoe zit het met waterschade? 7. Een refurbished iPhone zonder keurmerk is dus niet te vertrouwen? 8. Zijn er veel klachten over opgeknapte iPhones? 9. Hoe gaat het keurmerk om met klachten van klanten?

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  17 juli 2019

  Refurbished MacBooks en iPads hebben nu ook een Keurmerk

  Na de iPhones hebben vanaf vandaag ook refurbished MacBooks en iPads een Keurmerk. Het nieuwe keurmerk geeft consumenten de zekerheid dat ze een gebruikt apparaat van gegarandeerde kwaliteit aanschaffen. De aangesloten Keurmerkbedrijven inspecteren de MacBooks en iPads op vijftig punten. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland en de Keurmerkbedrijven willen met het Keurmerk Refurbished een stap zetten in de richting van een circulaire economie. In maart van dit jaar introduceerden dezelfde partijen het Keurmerk Refurbished voor iPhones.

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  12 juli 2019

  Minder nieuwe smartphones, meer refurbished smartphones

  Terwijl de verkoop van nieuwe smartphones en tablets al geruime tijd daalt, kiezen steeds meer consumenten en zakelijke gebruikers voor een gereviseerde iPhone. De markt is sterk gegroeid sinds Techniek Nederland in maart van dit jaar het Keurmerk Refurbished introduceerde. Inmiddels heeft ruim 6% van de Nederlanders een refurbished iPhone. In de afgelopen 12 maanden zijn in Nederland 369.000 refurbished iPhones verkocht die een omzet vertegenwoordigen van €103 miljoen. De gemiddelde verkoopprijs van een gereviseerd toestel bedraagt €280. De consument kiest ook steeds vaker voor gebruikte laptops en tablets. In een jaar tijd werden 64.000 refurbished laptops en 62.000 tablets verkocht. De retailers verwachten dat de totale omzet voor refurbished devices dit jaar uitkomt op €159 miljoen. Tijdens de tv-uitzending van Hart van Nederland werd aandacht besteed aan het Keurmerk Refurbished. De cameraploeg van SBS6 was op locatie bij één van de Keurmerk-partijen.

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  15 april 2019

  Consument kiest massaal voor refurbished smartphone met Keurmerk

  Het Keurmerk Refurbished voor smartphones lijkt te voorzien in een behoefte. De retailers die het Keurmerk mogen voeren melden een aanzienlijke omzetstijging. Het Keurmerk Refurbished is een maand geleden geïntroduceerd. Sindsdien groeide de omzet in refurbished iPhones bij de drie bedrijven die tot nu toe gecertificeerd zijn met gemiddeld 22%. Omdat Techniek Nederland het Keurmerk Refurbished ondersteunt, reikte voorzitter Doekle Terpstra op 15 maart de eerste certificaten uit. Ook hij is niet verbaasd over het snelle succes van het keurmerk: 'De garantie gaat verder dan die op nieuwe toestellen. Bij een iPhone met Keurmerk Refurbished krijg je standaard 24 maanden garantie, óók op de batterij en de accessoires. Dan kun je je afvragen waarom je eigenlijk een nieuwe nodig hebt. En blijkbaar doet de consument dat ook.'

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  14 april 2019

  Brief aan het ministerie

  Graag vragen wij uw aandacht voor het dossier refurbished devices. Wie zijn ‘wij’? Wij zijn Techniek Nederland (brancheorganisatie) en de marktleiders op het gebied van refurbished devices (Leapp, Forza Refurbished en Renewd) verenigt in Het Keurmerk Refurbished… In een brief aan het ministerie werd aandacht gevraagd voor het Keurmerk Refurbished. Consumenten zijn positief over refurbished in het algemeen en het Keurmerk Refurbished in het bijzonder, Toch moet de drempel om refurbished te kopen verlaagd worden. Hier kan de overheid een actieve rol in betekenen. Zij zouden het duurzame effect van refurbished apparaten actief moeten stimuleren.

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  19 maart 2019

  Introductie van Het Keurmerk Refurbished

  Doekle Terpstra, voorzitter van ondernemersorganisatie Techniek Nederland, reikt op 15 maart de eerste certificaten van het nieuwe Keurmerk Refurbished uit aan Forza Refurbished, Leapp en Renewd. Consumenten die bij deze bedrijven een iPhone aanschaffen, hebben de zekerheid dat hun refurbished smartphone van hoogstaande kwaliteit is. Techniek Nederland en de gecertificeerde bedrijven willen met het nieuwe Keurmerk de kwaliteit van refurbished smartphones verbeteren en zo een bijdrage leveren aan een circulaire economie. Nederland is het eerste land ter wereld met een kwaliteitsgarantie voor refurbished smartphones. ‘Zowel de professionele refurbished bedrijven als de overheid willen het kaf van het koren scheiden. Consumenten krijgen met dit keurmerk de zekerheid dat de smartphone die ze aanschaffen kwalitatief volledig in orde is’. ‘Door smartphones een tweede leven te geven, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen. Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug. En als consument ben je natuurlijk ook gewoon duidelijk goedkoper uit wanneer je een refurbished iPhone koopt.’- aldus Doekle Terpstra. De ontwikkeling naar een circulaire economie past in de doelstellingen van het kabinet. Het Keurmerk Refurbished heeft dan ook de steun van de Consumentenbond en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In Tv-uitzendingen van NOS & RTL Editie NL werd aandacht besteed aan de introductie van het Keurmerk.

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  18 maart 2019

  Consumentenbond positief over initiatief Keurmerk Refurbished

  De brancheorganisatie Techniek Nederland heeft een keurmerk geïntroduceerd voor bedrijven die refurbished iPhones verkopen. De Consumentenbond, die eerder kritisch was over de kwaliteit van refurbished toestellen, is blij met dit initiatief.

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  02 november 2018

  Refurbished Barometer 2018

  Mensen die nog nooit een refurbished smartphone hebben gekocht of gebruikt, kiezen ook minder snel voor een dergelijke telefoon. Dat terwijl mensen die wel ervaring ermee hebben erg positief over refurbished telefoons zijn. Het is één van de bevindingen van ‘De Grote Refurbished Barometer 2018’ van BigSpark B.V. Een belangrijke bevinding: slechts 25 procent van de ondervraagden die wel bekend is met de term refurbished, maar er geen ervaring mee heeft, zou een refurbished smartphone overwegen. Liesbeth Coopmans, senior online marketeer van BigSpark: “Het vertrouwen in refurbished is over het algemeen laag en recente berichten als faillissementen van bekende spelers in de markt verbeteren dit helaas niet. De branche is momenteel druk in de weer met een keurmerk voor refurbished aanbieders om meer vertrouwen te bieden. Hopelijk zorgt dit ervoor dat de standaard kwaliteit van de producten hoger wordt en de markt een positiever imago krijgt.” In november 2018 heeft er een Repair Event van Techniek Nederland plaatsgevonden, waar de Refurbished Barometer van Big Spark werd gepresenteerd.

  Lees meer
 • Tijdlijn afbeelding
  08 augustus 2018

  Nederland circulair in 2050

  De Nederlandse Overheid heeft zich middels het Rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050’ ten doel gesteld aan het realiseren van een circulaire economie. Een circulaire economie is het ideaalbeeld waarin grondstoffen nooit ‘op’ raken. De circulaire economie kan ontstaan doordat materialen enerzijds opnieuw worden hergebruikt en anderzijds dat er sprake is van recycling. Met het programma neemt het kabinet de verantwoordelijkheid voor het inzetten van acties die op dit doel gericht zijn. Naast de rol van marktmeester en netwerkpartner, wil het kabinet de transitie naar de circulaire economie aanjagen. Doordat Apple devices een tweede leven krijgen, onderdelen worden hergebruikt en het inruilen en recyclen van devices wordt mogelijk gemaakt door de Keurmerk-partijen, is refurbished het antwoord op de circulaire economie die we met elkaar nastreven.

  Lees meer